1. Aansluiten leerlingen terminals

Plaats de leerlingterminals op de plaats waar u ze wilt hebben. Begin met het aansluiten van de terminal unit.

De terminal unit (metaal en aan twee zijden zwart kunsstof) is aan de ene kant voorzien van één RS-232 stekker en aan de andere kant van twee RS-485 en één ronde voedingsplug.

Sluit de zwarte voeding aan op de terminal unit en de grijze RS-485 kabel. Sluit de andere kant van de grijze RS-485 kabel aan op de eerste leerlingterminal.

Sluit met behulp van de rode RS-485 kabels de rest van de terminals aan. Bij de laatste terminal blijft één van de twee stekkers leeg.

Sluit nu de zwarte voeding aan op de terminal unit. Sluit daarna de voeding aan op de wandcontactdoos. Alle displays van de terminals moeten nu oplichten.

Op elk display staat een ID-nummer. Dit nummer MOET UNIEK ZIJN! Is dit niet het geval, dan kunt u het nummer wijzigen door op de terminal gelijktijdig de toetsen 1-A-0-NEE in te toetsen. Voor bijvoorbeeld ID 10 klikt u daarna op de cijfers 0-1-0.

Voordat u verder gaat, dient u eerst de voeding uit de wandcontactdoos te halen. Sluit nu de response centrale aan op de terminal unit met de USB convertor kabel. De USB convertor kabel is aan de ene zijde voorzien van een USB stekker en aan de andere kant van een RS-232 stekker. De kabel heeft in het midden een grijs blokje. De USB stekker steekt u in één van de vrije USB poorten van de response centrale. De RS-232 stekker steekt u in de terminal unit.

response systeem


2. Aansluiten voeding response centrale

Sluit de voeding van de response centrale aan op de wandcontactdoos.

response systeem


3. Aansluiten monitor, beamer of TV (1)

De response centrale kan aangesloten worden op een monitor, een beamer of een TV.
Afhankelijk van het apparaat wordt hiervoor een DVI, VGA, SCART of (s)VHS aansluiting gebruikt.

response systeem


4. Aansluiten monitor, beamer of TV (2)

DVI - Sluit het apparaat rechtstreeks aan met de bijgeleverde DVI kabel.
VGA - Sluit het apparaat aan met de bijgeleverde VGA kabel en de DVI-VGA convertor.
Gebruik voor het geluid de geluidskabel.

SCART - Sluit het apparaat aan met de meegeleverde SCART kabel. De SCART kabel is aan de ene kant voorzien van een SCART stekker en dient aan de andere kant aangesloten te worden op de DVI-(s)VHS verloop stekker en de audiouitgang van de response centrale.

(s)VHS - Sluit het apparaat aan met de meegeleverde (s)VHS kabel. De (S)VHS kabel is aan de ene kant voorzien van een zwarte sVHS of gele VHS stekker en een rode en witte stekker (audio) en dient aan de andere kant aangesloten te worden op de DVI-(s)VHS verloop stekker (zwart voor sVHS en geel voor VHS) en de audiouitgang van de response centrale.

response systeem


5. Werken met de afstandsbedieding

De centrale aanzetten
Zet de centrale aan (nadat u alle andere apparatuur hebt aangezet, inclusief de leerlingterminals) met de knop op de achterzijde. Wanneer u de response centrale opstart verschijnt automatisch het hoofdmenu met de beschikbare opleidingen.

Eerste keer opstarten
Nadat u de centrale voor de eerste keer hebt opgestart, dient u de centrale eerst te configureren. Klik op de afstandsbediening op de "menu-knop". U komt nu in het instellingen scherm.

In dit scherm kunt u de centrale uitzetten, configureren, controles uitvoeren en software en lesmateriaal updaten. Ga in de lijst naar beneden door op de afstandsbediening op de "min-knop" te klikken. Controleer eerst of het aantal gevonden leerlingterminals overeenkomt met het aantal dat u werkelijk heeft.

Ga in de lijst naar boven door op de afstandsbediening op de "plus-knop" te klikken totdat "Beeldscherm" is geselecteerd. Controleer of de centrale juist geconfigureerd is (voor breedbeeld of voor 4:3). U kunt dit veranderen door op de afstandsbediening op de "afspelen/pauze-knop" te klikken.

Controleer tevens de resolutie en het volume en pas dit zonodig aan. Om deze instellingen te wijzigen selecteert u eerst de instelling die u wilt wijzigen. Klik daarna op de "afspelen/pauze-knop". U komt dan in een scherm waar u de instelling kunt wijzigen. U bewaart de gekozen instelling door nogmaals op de "afspelen/pauze-knop" te klikken. Om terug te keren zonder de instelling te wijzigen klikt u op de "menu-knop".

Als alles goed staat kunt u het instellingen menu verlaten door op de afstandsbediening op de "menu-knop" te klikken.
U bent dan weer in het hoodscherm met de beschikbare opleidingen.

De opleiding starten
Selecteer de gewenste opleiding (rijbewijs) met de "plus en min knoppen" van de afstandsbediening. Klik op de "afspelen/pauze-knop" om de opleiding te selecteren. Om terug te keren naar het hoofdscherm met de opleidingen klikt u op de "menu-knop".

Selecteer het gewenste onderdeel. Klik op de "afspelen/pauze-knop" om het onderdeel af te spelen of de "menu-knop" om terug te gaan naar het vorige menu.

Tijdens het afspelen van films en vragen kunt u altijd pauzeren (behalve gedurende de tijdsbalk bij examens) door op de "afspelen/pauze-knop" te klikken. Om terug te keren naar het menu als er een film of een examen speelt, moet u altijd eerst pauzeren! Druk dan eerst de "afspelen/pauze-knop" in gevolgd door de "menu-knop".

De centrale uitzetten
Druk op de afstandsbediening net zo vaak op de "menu-knop" totdat u "Zet uit" in beeld ziet. Selecteer "Zet uit" en klik op de "afspelen/pauze-knop" op de afstandsbediening.

response systeem